“Aksjon solsikke” har fått barnas engasjement til å blomstre

Kunnskapsparken Helgeland har vært så heldig å fått bidra for at «Aksjon Solsikke» skulle bli en realitet for Kirketunet Barnehage. Nå har de ferdigstilt prosjektet, og vi ble invitert på filmvisning, sang og solsikkeboller. Underveis i prosjektprosessen har barna og de ansatte dokumentert hele ferden fra frø til solsikke, og barna har fått et enormt læringsutbytte av prosjektet.

«Aksjon Solsikke» er et resultat av et samarbeid mellom Kirketunet Barnehage og SOS Barnebyers lokalforening. Det lokale prosjektet kom i gang etter at Elin Gullesen Bratt, en av de frivillige i SOS barnebyer i Rana, tok kontakt med barnehagen og lanserte ideen. Planen til SOS barnebyer var å farge flere åkre over hele landet gul av solsikker, men koronaviruset satte en stopper for det. Da var det supert at det var mulig å finne en lokal tvist på prosjektet.

De ansatte i barnehagen forteller at hele stor-trinnet har vært engasjert i prosjektet, og at ungene har kommet på masse nye ideer underveis. Èn av ideene var blant annet at det kanskje var mulig å bruke frøene på de solsikkene som var ferdigblomstret til å plante nye solsikker. Barna rensket og tørket frøene, som kommer til å bli plantet som nye solsikker. Da blir spennende å se om det blir nye solsikker neste sommer.

Det har vært spennende for barna å se solsikkene utvikle seg forskjellig. Solsikkene har blitt satt i forskjellige miljø og med forskjellig grad av pleie. Noen har stått alene, mens andre har stått i grupper, noen har ikke fått noen pleie, andre har fått masse vann, plass og lys. En av barna oppdaget at en av solsikkene hadde vokst ut av potten sin, og hun sa da at det var det samme som at vi vokser ut av klærne våre. Barna er alle enige om at hemmeligheten til en stor, frodig og sunn solsikke er lys, vann og pleie. De solsikkene som fikk lite jord, ble tynnere og spinklere enn de som fikk skikkelige mengder med jord. Solsikkene i grupper hadde flere bøyer i stilken enn de som stod alene siden de ble nødt til å konkurrere om lyset.

Barna lærte også at det finnes mange typer solsikker, og at ingen blir like, akkurat som at ingen mennesker er like. Det finnes et mangfold av solsikker slik som det finnes et mangfold av mennesker. De har også forstått at i likhet med solsikker, så utvikler også vi oss forskjellig med utgangspunkt i hvilket miljø vi vokser opp i. De voksne har snakket mye om SOS barnebyers og barn som vokser opp med forskjellig utgangspunkt, og barna har fått en større forståelse av dette gjennom «Aksjon solsikke».

Barna fant videre ut at solsikken hadde mange bruksområdet, hvorav ett av disse var «Solsikke-makeup». «Man bi gul på kjekan» var det en av barna som fortalte oss, og de ansatte kunne rapportere om at de hadde fått tilbud om å bli sminket av barna. På spørsmål om hva en solsikke lukter var det varierende svar. «Den lukt godter, nei den lukt sokka!»

Barna har også fått utfoldet seg kreativt ved å male bilder av solsikker. Kunsten viser et mangfold av solsikker, både røde og gule, små og store, bøyde og strake, men alle pene på sin helt egen måte. Akkurat som oss!

“Aksjon solsikke” har fått barnas engasjement til å blomstre

Kunnskapsparken Helgeland har vært så heldig å fått bidra for at «Aksjon Solsikke» skulle bli en realitet for Kirketunet Barnehage. Nå har de ferdigstilt prosjektet, og vi ble invitert på filmvisning, sang og solsikkeboller. Underveis i prosjektprosessen har barna og de ansatte dokumentert hele ferden fra frø til solsikke, og barna har fått et enormt læringsutbytte av prosjektet.

«Aksjon Solsikke» er et resultat av et samarbeid mellom Kirketunet Barnehage og SOS Barnebyers lokalforening. Det lokale prosjektet kom i gang etter at Elin Gullesen Bratt, en av de frivillige i SOS barnebyer i Rana, tok kontakt med barnehagen og lanserte ideen. Planen til SOS barnebyer var å farge flere åkre over hele landet gul av solsikker, men koronaviruset satte en stopper for det. Da var det supert at det var mulig å finne en lokal tvist på prosjektet.

De ansatte i barnehagen forteller at hele stor-trinnet har vært engasjert i prosjektet, og at ungene har kommet på masse nye ideer underveis. Èn av ideene var blant annet at det kanskje var mulig å bruke frøene på de solsikkene som var ferdigblomstret til å plante nye solsikker. Barna rensket og tørket frøene, som kommer til å bli plantet som nye solsikker. Da blir spennende å se om det blir nye solsikker neste sommer.

Det har vært spennende for barna å se solsikkene utvikle seg forskjellig. Solsikkene har blitt satt i forskjellige miljø og med forskjellig grad av pleie. Noen har stått alene, mens andre har stått i grupper, noen har ikke fått noen pleie, andre har fått masse vann, plass og lys. En av barna oppdaget at en av solsikkene hadde vokst ut av potten sin, og hun sa da at det var det samme som at vi vokser ut av klærne våre. Barna er alle enige om at hemmeligheten til en stor, frodig og sunn solsikke er lys, vann og pleie. De solsikkene som fikk lite jord, ble tynnere og spinklere enn de som fikk skikkelige mengder med jord. Solsikkene i grupper hadde flere bøyer i stilken enn de som stod alene siden de ble nødt til å konkurrere om lyset.

Barna lærte også at det finnes mange typer solsikker, og at ingen blir like, akkurat som at ingen mennesker er like. Det finnes et mangfold av solsikker slik som det finnes et mangfold av mennesker. De har også forstått at i likhet med solsikker, så utvikler også vi oss forskjellig med utgangspunkt i hvilket miljø vi vokser opp i. De voksne har snakket mye om SOS barnebyers og barn som vokser opp med forskjellig utgangspunkt, og barna har fått en større forståelse av dette gjennom «Aksjon solsikke».

Barna fant videre ut at solsikken hadde mange bruksområdet, hvorav ett av disse var «Solsikke-makeup». «Man bi gul på kjekan» var det en av barna som fortalte oss, og de ansatte kunne rapportere om at de hadde fått tilbud om å bli sminket av barna. På spørsmål om hva en solsikke lukter var det varierende svar. «Den lukt godter, nei den lukt sokka!»

Barna har også fått utfoldet seg kreativt ved å male bilder av solsikker. Kunsten viser et mangfold av solsikker, både røde og gule, små og store, bøyde og strake, men alle pene på sin helt egen måte. Akkurat som oss!

Siste nytt på KPH.no

Siste nytt på KPH.no

Nyhetsbrev

Registrer deg i kontaktlisten vår og få nyhetsbrev om næringslivet på Helgeland. Du bestemmer selv hvilke bransjer og tema nyhetsbrevene skal handle om.

Meld deg på her:

Nyhetsbrev

Registrer deg i kontaktlisten vår og få nyhetsbrev med nytt og nyttig for næringslivet på Helgeland. Du bestemmer selv hvilke bransjer og tema nyhetsbrevene skal handle om.

Meld deg på her:

Her finner du oss

Sandnessjøen

Petro Næringshage
Øyvind Lambes vei 85

Mosjøen

Væxt Helgeland
C.M. Havigs gate 21

Mo i Rana

Campus Helgeland
Torggata 1b

Her finner du oss

Sandnessjøen

Petro Næringshage
Øyvind Lambes vei 85

Mosjøen

Væxt Helgeland
C.M. Havigs gate 21

Mo i Rana

Campus Helgeland
Torggata 1b

Postboks 1364,
8602 Mo i Rana

kph@faktura
.poweroffice.net

Postboks 1364,
8602 Mo i Rana

kph@faktura
.poweroffice.net