Skip to content

Digitalt besøk av minister Nikolai Astrup

24. mars fikk Nordland, og mer spesifikt Kunnskapsparken Helgeland, digitalt besøk av Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Digitalt møte med Nikolai Astrup, Sonja Djønne, Frida Vonstad, Cato Lund, Aina Olsen og Ina Trælnes om hvordan vi bedre kan tilrettelegge for gründere i nord.

På møtet fikk inkubatorleder Rolf Skogvold snakke om hvordan Kunnskapsparken jobber med oppstartsbedrifter og gründere på Helgeland. Med seg hadde han et utvalg av gründere fra oppstartsbedrifter som er en del av inkubatoren i Kunnskapsparken Helgeland. Gründerne som var invitert med på møtet jobber med utvikling av produkter og tjenester på Helgeland, og de snakket blant annet om hvilke utfordringer vi har i næringslivet på Helgeland, og hvordan vi kan løse de.

Cato Lund er gründeren bak selskapet Arctic Sapphire. De produserer safir som skal brukes til LED-produkter. I Arctic Sapphire er de veldig opptatt av sitt eget grønne fotavtrykk, spesielt siden lokasjonen har en fantastisk struktur for å drive med grønne prosjekter knyttet opp mot det grønne skiftet. Der andre bruker strøm for nedkjøling underveis i prosessene, bruker Arctic Sapphire vann, noe som halverer strømforbruket deres. Cato peker på at det har vært spesielt utfordrende å forstå hvilke ordninger som er relevant for deres prosjekt.

Du skal være meget ressurssterk for å klare å komme igjennom nåløyet med en idé i Nord-Norge. Vi trenger ordninger som gjør at det blir enklere å satse i Nord-Norge, for vi har mye unyttet potensial.

Cato Lund, Arctic Sapphire

Aina Olsen er gründeren bak Waves of North. De lager innovative, bærekraftige frisørverktøy som fokuserer på ergonomi. Hun forteller at ideen kom av at frisører ligger høyt opp på yrkesskadeskalaen, og at det var på høy tid at noen tok saken i egne hender for å modernisere verktøyene i yrket. For henne er det viktig med et fokus på bærekraftsmålene. Produktene produseres av plast fra havbruksnæringen som for eksempel Kvarøy Fiskeoppdrett . Plasten sendes til Nordic Comfort Products på Hemnes for kvalitetssikring og produksjon. Det blir et gjennvinningsøkosystem. Hun setter stor pris på at hun har kunnet utviklet bedriften sin hjemme. Men hun forteller at hun kunne tenke seg at små kommuner blir bedre på å dele erfaringer gjennom god kommunikasjon. Sammen kan de klare å få enda større samfunnsøkonomisk vekst, og videreutvikle disse samfunnene slik at vi får utnyttet potensialet som finnes i distriktene.  

Manglende infrastruktur

Ina Trælnes er gründeren bak Visit Plura, en bedrift som driver med grottedykking. Hun forteller at de har Nord-Europas største vannfylte grotte «bak i hagen», og at det inni grottene er svære og nydelige marmorformasjoner som man ikke finner andre steder i verden. I sin nisje er de verdenskjent, og de aller fleste grottedykkerne kommer utenlands fra. Utfordringene som Ina har støtt på har vært knyttet opp mot infrastruktur. I oppstartsfasen hadde de utfordringer med veiforbindelsen, de hadde ikke nett eller mobildekning og det finnes ikke nødnett. Ina peker på at det er nødt til å bli bedre tilrettelagt i distriktene. Det skjer ufattelig mye her, og derfor er vi nødt til å stimulere til vekst. Vi skal ikke måtte flytte på oss fordi det ikke er tilpasset her, det må skje noe slik at vi kan fortsette å utvikle regionen.  

Nikolai Astrup er imponert over gründerne, og sier seg enig i at det er utfordrende å få tak i kompetanse. Han forteller at unge mennesker i dag er opptatte av at byer skal ha urbane kvaliteter. Det er sentralt at man binder sammen gode arbeidsmarkeder rundt de mindre regionene, og at staten må bli flinkere til å kjøpe varer og tjenester fra oppstartsbedrifter. Det jobbes også med infrastrukturen.

Hvordan skal vi klare å tiltrekke oss flere unge folk?

Frida Vonstad flyttet hjem til Mo i Rana etter å ha tatt en doktorgrad i England, for å starte opp sin egen bedrift, The Coring Company. Hun forteller at i søket etter unge kompetente folk var de opptatt av at bedriften har finansiering slik at de gikk til en trygg arbeidsplass. The Coring Company har vunnet flere oppstarts-konkurranser, og hun forteller at kapitalen er på plass. Det har derimot vært utfordrende å få tak i privat risiko kapital i nord til å investere fordi de er alt for spesialisert innenfor spesifikke områder. Det burde legges til rette for at vi får til samme støtteordninger i nord, og at støtteapparatene blir bedre og kommunisert ut på en mer effektiv måte. Ina Trælnes er enig, og sier at man må ha mye kapital for å få tak i kapital. Det er sentralt at flere tørr å satse på SMBer for å gi dem en ekstra boost. Det kommer til å tiltrekke de unge, få dem til å ønske å bo her.  

Rolf Skogvold forteller at SIVA spiller en viktig rolle. De gjør at vi har inkubatorer og næringshager i hele landet. Norsk Katapult legger til rette for innovasjon og utvikling ved å rekruttere bedrifter til ordningen. Vi mangler Katapult i nord, og ønsker derfor å få et Katapultsenter hit. For å få etablere en katapult eller forskningssenter må du kunne vise til et forskning miljø med størrelse, og dermed også ha forskere. Forskere tiltrekkes til forskningsentre, så det blir litt «høna og egget». Vi opplever dette som en stor utfordring fordi vi får ikke innvilget støtte til å utvikle et godt forskningsmiljø, og da stopper prosessen opp.  

Dette er ikke en jobb staten kan gjøre alene, dette er en jobb vi må gjøre sammen!

Nikolai Astrup, Kommunal- og moderniseringsminister

Sonja Djønne fra Heymat forteller at ideen bak hennes bedrift, Heymat, kom av at mannen hennes jobbet med industrimatter. De brukte derfor slike matter hjemme hvor de opplevde at mattene i større grad forhindret at skitten ble dratt inn i huset. Dermed ønsket de å gjøre disse mattene tilgjengelige for alle hjem, og de kom på ideen om å kombinere mattens kvaliteter med norsk design. Selv om Heymat er en suksessfull oppstartsbedrift har veien vært lang og utfordrende. Sonja nevner at det har vært, og fortsatt er vanskelig å få tak i relevant kompetanse.

Til tross for den nydelige naturen og de spennende jobbene, ser vi at tilflyttere ønsker mer. Sonja Djønne peker på at vi har korte avstander til jobb, et næringsliv som støtter opp om deg og at livet her har vært nesten som normalt til tross for pandemien. Dette er kvaliteter som gir deg et godt liv, og vi må spille på det. Vi burde satse på noen fyrtårn som vi skal bygge opp og styrke, for vi trenger disse tilbudene i nord. Aina Olsen fra Waves of North sier at vi må ha mer fokus på å prøve å holde på ungdomsgenerasjonen. Det er en stor jobb rundt det å opplyse om hva som faktisk finnes her. Ungdommen vet ikke hvilke muligheter som finnes i det lokale næringslivet.

 

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.