Skip to content

Innspill til Regjeringen om digitalisering, samarbeid og utvikling i nord

I juni ble Kunnskapsparken Helgeland invitert til møte med Regjeringens digitaliseringsutvalg. Temaet var digitalisering og verdiskaping i hele landet, og utvalget ønsket å møte og få råd fra miljøer som har lykkes med sine satsinger.

Statsminister Erna Solberg leder Regjeringens digitaliseringsutvalg

Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Det er inspirerende at den offensive næringsutviklingen og samspillet om store samfunnsprosjekter på Helgeland blir lagt merke til, og i vårt innlegg trakk vi fram drivere for digitalisering, vekst og utvikling i distriktene.

På Helgeland har vi jobbet systematisk med kompetansebygging, innovasjonsmobilisering, forretningsutvikling, rekruttering og omdømmebygging. Selskapet har ledet an i utvikling av innovasjonsøkosystemet med etablering av Campus Helgeland, forskningsmiljø, klynger og Vitensenter Nordland, i godt samspill med bedrifter, regionale myndigheter, virkemiddelaktører og andre gode støttespillere. Den tydelige bærekraftsatsingen til Mo industripark AS har posisjonert regionen nasjonalt og internasjonalt, og framoverlente statlige virksomheter tar i bruk digitalisering og industriell kultur for å effektivisere offentlig sektor. Nærhet og innovasjonssamarbeid på tvers av bransjer gir økt bærekraft.

Vi er glad for å få muligheten til dialog med Regjeringen om disse temaene, og deler gjerne våre erfaringer og innspill til hvordan man kan lykkes med bærekraftig næringsutvikling i hele landet, sier Monica Paulsen, daglig leder i Kunnskapsparken Helgeland. Hvis myndighetene satser strategisk for å øke kompetansen, forskningskapasiteten og infrastruktur i nord har vi de beste forutsetningene for å lykkes

Bruk av digitale plattformer gjør at virksomheter kan ta i bruk kompetanse fra hele verden, og at folk i større grad kan bo hvor de vil. Men det alene løser ikke kompetanseutfordringen i distriktene. Nærhet til forskere og test-infrastruktur gir næringslivet mye større innovasjonskraft.

Slike strukturer bør bygges opp der potensialet for grønn industriutvikling er størst. Da kan vi utløse potensialet for vekst, og bidra til betydelig jobb- og verdiskaping, fortsetter Paulsen.

Industripartnerskapet ACT Cluster ledes av Kunnskapsparken Helgeland og inkluderer over 90 fremoverlente partnere fra den industrielle verdikjeden, fra Viken i sør til Repparfjorden i nord. De samarbeider for økt bærekraft og etablering av ny industri. Fra klyngen inviterte vi med oss daglig leder i Freyr, Tom Einar Jensen i møtet. I sitt innlegg fokuserte Jensen på viktige kriterier for etablering av ny industri, der overskudd av fornybar energi, industriell DNA og et koordinert og kompetent mottaksapparat er viktige komponenter.

At det ligger så godt til rette for store industrietableringer her har vært avgjørende for at Freyr valgte Mo i Rana som lokasjon. Etablering av battericelleproduksjon på Helgeland vil ha stor betydning for utvikling av nordområdene, avslutter Paulsen.

Screenshot fra møtet med utvalget på Statsministerens kontor.

 

 

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.