Skip to content

Entreprenørskap på tvers av kontinenter

Vi har vært i Sør-Afrika for å lære mer om økosystemet for innovasjon, og sett på på mulighetene for å samarbeide med forskningsmiljø for å ta imot entreprenørskapsstudenter til Norge og Helgeland!

Fremste rad: Bjørn Willy Åmo (Nord Univreistet, Bodø), Sally Jones (Manchester Metropolitan University), Inger Beate Pettersen (HVL), Øystein Høvig (HVL), Åsta Halse (KPH), Tore Frimanslund (HVL). Bakerste rad: Renate Hvidsten Skoge (VIS), Hilde Indresøvne (VIS), Nicolai Birkeland (HVL) Kelvin Ivankovic (HVL/Stellenboch University)

Kunnskapsparken Helgeland har vært i Sør-Afrika

I en stadig mer globalisert og tilkoblet verden har samarbeid, innovasjon og kunnskapsdeling blitt hjørnesteiner for vekst og utvikling. Kunnskapsparken Helgeland sin visjon er å være et nasjonalt forbilde med samspill og regional utvikling, og vårt mål gjennom det arbeidet vi gjør hver eneste dag er å skape vekst på Helgeland – i kompetanse, verdiskapning, attraktivitet og trivsel. For å skape utvikling må man utvide horisonten, og dedikasjonen med å fremme kunnskapsbasert entreprenørskap og regional utvikling har ført oss på mange spennende reiser og gitt oss flere samarbeidsmuligheter.

En av de siste turene vi har vært på  var da prosjektleder Åsta Halse reiste sammen med Høgskolen i Vestlandet og VIS Innovasjon til Sør-Afrika i forbindelse med UTFORSK-prosjektet, i september.

UTFORSK-prosjektet

Målet med partnerskapet mellom Norge og Sør-Afrika for bærekraftige entreprenørpraksisplasser er å styrke samarbeidet mellom universiteter og entreprenørskapsmiljøer i begge land. Dette skal forbedre kvaliteten i entreprenørskapsutdanning og bidra til sammenlignende forskning. Fem universiteter deltar i prosjektet: Høgskolen på Vestlandet, University of Pretoria, Stellenbosch University , Nord Universitet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Partnere inkluderer også innovasjonsselskap, inkubatorer og teknologiovreføringskontorer. Det er i denne sammenheng Kunnskapsparken Helgeland er hektet på.

Prosjektet gir studenter muligheten til å jobbe med entreprenørskap i internasjonale praksisprogrammer. De samarbeider med oppstartsselskaper, næringsliv og investorer og får innsikt i ulike kulturer og bransjer.

Dette prosjektet fremmer entreprenørskapsutdanning, bærekraftige entreprenørskapsmiljøer og internasjonalt samarbeid mellom universiteter og næringslivsaktører. Dette fremmer kunnskapsutveksling og innovasjon mellom Norge og Sør-Afrika, vi knytter kontakter og skaper et samarbeidsmiljø.

Besøk på Technology Innovation Agency House i Pretoria

Besøk på Launchlab i Stellenbosch

Befaring hos diamantgruve, Cullinan Diamond mine i Pretoria

En uke i Stellenbosch og Pretoria

I forbindelse med UTFORSK-prosjektet var vi i Western Cape og Gauteng (Pretoria, Johannesburg) for å lære om Entreprenørielle Økosystem. Den norske delegasjonen besto av HVL, Nord Universitet, VIS TTO og Inkubator, Kunnskapsparken Helgeland. Vi besøkte partnere i prosjektet ved Stellenbosch Universitet og Universitetet i Pretoria, i tillegg til innovasjonssentre, TTOer, inkubatorer og katapulter – for å lære mer om systemer deres, knytte kontakter og bli bedre kjent.

Det var bemerkelsesverdig at flere studenter i Sør-Afrika valgte å starte sine egne bedrifter, kanskje som en respons på høy arbeidsledighet i landet. Dette understreket viktigheten av å støtte unge gründere og gi dem de nødvendige verktøyene og ressursene for å lykkes. Vi ble også inspirert av det sterke ønsket blant gründerne vi møtte, om å komme nærmere industrien og den private sektoren, noe vi i Kunnskapsparken Helgeland allerede har en sterk kobling til her hjemme.

Vi håper at prosjektet og turen vil resultere i et samarbeid mellom forskningsmiljøene, de andre innovasjonsmiljøene og teknologioverføringskontorene i begge land. Målet er å ta i mot studenter og koble de opp mot næringslivet vi har på Helgeland.

Alt i alt kan vi summere dette med å påminne om at kunnskap og samarbeid ikke kjenner landegrenser, og vi i Kunnskapsparken Helgeland erfarer at vi oppnår mye når vi jobber sammen. Samspill skaper vekst!

Bildedryss:

 

 

 

 

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.