Skip to content

PhD i boks!

Rune har disputert

Rune Finsås Einrem, prosjektleder i Kunnskapsparken Helgeland disputerte forrige uke. Han har tatt en doktorgrad ved UiT Norges arktiske universitet. Rune har en bachelor i geologi, master i kjemi og nå en doktorgrad i realfag/kjemi. Han har tidligere jobbet som forsker, underviser og ingeniør ved UiT, samt laboratorieingeniør. Han jobber i dag med utvikling av nye sirkulære løsninger i tett samarbeid med næringslivet og akademia på Helgeland.

 

Rune Finsås Einrem

Litt om doktorgraden

Den ferske doktoren forteller følgende om avhandlingen:

«I naturen finnes det en rekke molekyler som kalles porfyriner. Disse er sterkt fargede pigmenter og inngår blant annet i klorofyll i fotosyntesen og i hemoglobin i blodet vårt. Gjennom mitt doktorarbeid har jeg laget syntetiske molekyler, corroler, som på mange måter er lillebroren til det noe større molekylet porfyrin. Det faktum at disse molekylene finnes i naturen og inngår i biologiske prosesser gjør at de har kjemiske egenskaper jeg ønsket å undersøke. Ved å manipulere strukturen, blant annet ved å binde det til metallet rhenium, oppdaget jeg at det potensielt kunne brukes innen lysterapi av kreft. Arbeidet mitt har bestått i å prøve å forbedre disse egenskapene og tilgjengeliggjøre grunnforskningen.»

 

 

 

 

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.