Skip to content

Åpning av verdens første karbonfangstpilot

Den 20. januar var det offisiell åpning av verdens første karbonfangstpilot for smelteverk. Piloten er banebrytende og avgjørende for å nå de globale målene for reduksjon av CO2-utslipp.

Åpning karbonfangstanlegg

Testenheten, som leveres av Aker Carbon Capture som den eneste i Norge, er nå koblet til Elkem’s smelteverk i Rana. Smelteverket produserer høykvalitets ferrosilisium og Mikrosilika. Karbonfangst fra SMA Mineral vil også bli testet i karbonfangstpiloten. SMA produserer høykvalitets kalk og kalsinert dolomitt.

Åpning karbonfangstanlegg

Gjennom utvikling og verifikasjon av ny teknologi for karbonfangst, akselererer CO2-hub Nord innovasjon og industrialisering av karbonverdikjeden.  Industrialisering av slik teknologi er nødvendig for å bidra til at Norge skal nå sine forpliktelser i Parisavtalen og bidra til å nå de globale bærekraftmålene.

Karbonfangstpiloten er banebrytende, og avgjørende for å få til de klimakuttene som trengs. Vi må imidlertid åpne et stort karbonfangstanlegg i uka hvis vi skal nå de globale klimamålene. Hvordan skal vi lykkes med det? Det var spørsmålet i en paneldebatt ledet av vår prosjektleder Hildrun Hope Rydsaa i forbindelse med åpninga. Deltakere var Norsk industri, Zero, Gassnova, A.SPIRE, Forskningsrådet, Industri Energi, Northern Lights, Mo Industripark AS og OED.

Åpning karbonfangstanlegg

Paneldebatt.

Piloten er en del av et større FoU-prosjekt, CO2 HUB Nord, som går over to år og som har utløst støtte fra Climit Demo. Hovedmålet med prosjektet er å verifisere teknologien på industrielle avgasser fra smelteverk og annen prosessindustri, som en forberedelse til fullskala karbonfangstanlegg.

Karbonfangstpiloten realiseres gjennom et samarbeid mellom Elkem ASA, Mo Industripark AS, SMA Mineral , SINTEF, Alcoa, CELSA GROUP, Ferroglobe PLC, Norcem AS, NorFraKalk AS, Arctic Cluster Team – ACT og Aker Carbon Capture.

CO2-hub Nord er et av flere prosjekter som bidrar til å nå mål satt av partnerskapet i ACT. ACT har mer enn 100 partnere, og skal være en spydspiss for bærekraftig omstilling av Norge, oppnå nullutslipp, nullavfall, skape vekst og nye grønne arbeidsplasser. Partnerskapet inkluderer prosessindustri fra Midt- og Nord-Norge, i tillegg til leverandører, akademia, investorer og andre interessenter.

Åpning karbonfangstanlegg

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.