Skip to content

Empowerment via co-creation på Træna

Bolyst, infrastruktur og næringsliv var blant utfordringene som ble diskutert da EmpowerUs arrangerte workshop på Træna i begynnelsen av mai.

 

EmpowerUs-prosjektet skal bidra til å løse noen av de største utfordringene verden står ovenfor. Kystsamfunn står overfor mange utfordringer, inkludert ekstremvær som følge av klimaendringer, økt press fra byutvikling og reiseliv, samt endringer i tradisjonelle og kulturelle uttrykk. I møtet med et slikt mylder av skiftende utfordringer, kan det være vanskelig å tilpasse seg. EmpowerUs tar sikte på å støtte og styrke kystsamfunnenes miljømessige, økonomiske og sosiale bærekraftighet.

Empowerment

Empowerment er en prosess som bistår havfolket i å tilegne seg kapasitet til å mobilisere ressurser og institusjoner og å nå målene sine​.

Seks innovative kystlaboratorier rund om i Europa skal samskape og sammenstille omstillingsmekanismer som øker folks kunnskap og kapasitet til å ta bærekraftige valg for fremtida.​ Træna er det ultimate kystsamfunn i norsk kontekst, en øykommune med sterk kulturarv, fremoverlente innbyggere og en utpreget positivisme knyttet til utvikling. Gjennom en Penta-Helix tilnærming skal Trænasamfunnet samskape et pilotprosjekt sammen med Kunnskapsparken Helgeland og Nordlandsforskning. Piloten har mottatt 50.000euro fra EU til å løse en eller flere utfordringer som øyboerne selv har definert.

Prosjektet har nå gjennomført fase 1 og 2 for å kartlegge utfordringer som Trænasamfunnet står ovenfor. Under workshopen som ble avhold i mai ble blant annet muligheten for å utvikle tiltak eller løsninger knyttet til flere boliger, bedre kjennskap til yrkesmuligheter for ungdom, flere fergeforbindelser, koordinert næringsarbeid og økt synlighet av kommunen fremhevet som mulige ideer til pilotprosjektet.

 

EU-Samarbeid

Under workshopen deltok også tre prosjektpartnere fra Irland som hadde reist til Træna for å lære om hvordan Kunnskapsparken Helgeland, som vertskapsorganisasjon og Nordlandsforskning, som akademisk ansvarlig samarbeider om prosjektarbeidet. Erfaringsdeling på tvers av kystsamfunnene er også et viktig element i utviklingen av prosjektet, samtidig som innsikten prosjektet genererer vil kunne legge føringer for EUs fremtidige utviklingsprogram.

 

«It`s just amazing».

Våre internasjonale gjester ble imponert av Helgelandskystens majestetiske fjell og sjarmerende øyer. Irske Donnchadh ble spesielt imponert over båtturen ut til Sanna.

 

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.