Skip to content

Nytt 3D-print selskap på Helgeland

Kunnskapsparken Helgeland, Momek Robotics og Testpartner danner det nye selskapet Industrial AM, og inngår samarbeidsavtaler med både Equinor og Aker BP

Kyrre Sørensen, Aker BP, Thomas Borgen, Ocean Cluster Helgeland og Hans Holand, Equinor har inngått samarbeidsavtale ifm. etableringen av Industrial AM

Kunnskapsparken Helgeland har over en periode stått i spissen for å kartlegge mulighetene for levering av 3D-print fra Nordland, og er glade for å kunne fortelle nyheten om en mulig kompetanse- og kunnskapshub for 3D-print, i industribyen Mo i Rana.

Industrial AM vil holde hus på Helgeland. I startfasen skal selskapet fokusere på 3D-printing av deler for petroleumsfelt i nord. Men målet er å være bransjeuavhengig og levere tjenester til eks. gruvedrift, prosessindustri, havbruk, maritim og kraftindustri.

Ved oppstart investeres det i en printer som kan lage store komponenter på en effektiv måte i mange forskjellige type metaller. Hvis det kan sveises, så kan det printes. Det skal ansettes 1 til 2 personer i år, og produksjonsstart er planlagt mot slutten av året.

3D-printing innenfor metall krever spisskompetanse, og en hel verdikjede som også kan modellere, 3D-scanne, varmebehandle, maskinere og teste. Selskapet skal samarbeide med eksisterende industri som har mye av denne kompetansen. Gjennom samarbeid med fagmiljø som Fagskolen i Nord skal selskapet sikre kompetanseheving av senterets operatører og 3D-print-spesialister.

Digitalt varelager for olje- og gassinstallasjoner

Equinor og Aker BP går inn og støtter etableringen basert på et behov for denne type leveranser fra Nord-Norge. For operatørene handler det om redusere lagerhold, rask leveringstid, kortreiste leveranser, lavere CO2-avtrykk og tilgjengelig kompetanse og kapasitet.

Equinor og UiT har siden 2020 sett på muligheten for å etablere «3D-printsenter» i Nord-Norge. Equinor engasjerte derfor Kunnskapsparken Helgeland, som gjennom leverandørklyngen Ocean Cluster Helgeland kartla bedrifter i Nordland sin kompetanse og kapasitet på 3D-print-verdikjeden. Equinor støtter dette økonomisk for å redusere investeringsrisikoen og bidrar videre med kompetanseheving for de nye aktørene på Helgeland og i Finnmark. Johan Castberg er pilot for Equinor når det gjelder digitalt lager hvor 3D printing er sentral i «ny lagermodell» – fra «just-in-case» til «just-in-time». Nylig åpnet Nord-Norges første 3D-printsenter AM North i Hammerfest Finnmark, som har ambisjoner om å være en sentral leverandør til Castberg. Nå kan også installasjonene til Equinor utenfor Nordlandskysten, få nær tilgang på «digitalt varelager» hos industrien på land.

Aker BP tok nylig investeringsbeslutning for utbygging av tre feltutbygginger i nærområdet til Skarv produksjonsskip i Norskehavet. Investeringen i det regionale 3D-print-selskapet på Helgeland skal både bidra til at å robustgjøre leveransene fra Skarv satellittprosjekt, som omfatter de tre utbyggingene, og til at produksjonen fra Skarv produksjonsskip forblir sikker og effektiv.

 

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.