Skip to content

Svært EU-prosjekt ledes fra Helgeland

I starten av oktober gikk startskuddet for EU-prosjektet EmpowerUs av stabelen i Barcelona.

EmpowerUs er et prosjekt i EUs Horizon Europe-program, som har som mål å støtte kystsamfunn i Europa i overgangen til å bli mer bærekraftig både miljømessig, økonomisk og sosialt. Ekstreme værforandringer, stigende havnivå og press fra turisme er bare noen av utfordringene som møter europeiske kystsamfunn i årene fremover. I tillegg må fiskeri- og industrisektoren finne enda mer bærekraftige måter å møte fremtiden på. Prosjektet understøtter FNs bærekraftsmål, EUs Green Deal og Parisavtalen.

Nordlandsforskning leder 60-millioners prosjektet, som består av 16 ulike partnerorganisasjoner fra Norge, Bulgaria, Kypros, Danmark, Finland, Tyskland, Irland, Spania og Storbritannia. I Norge samarbeider Nordlandsforskning med Kunnskapsparken Helgeland.

EmpowerUs ledes av prosjektkoordinator og Helgelending Maiken Bjørkan, som har med seg Cecilie Helén Bratt, Vida Steiro og Christian Ekeland på laget fra Nordlandsforskning. Sammen med Kunnskapsparkens prosjektledere Ida Glørstad Jørgensen og Torbjørn Aag skal de over de neste tre årene skape og prøve ut nye løsninger for kystsamfunn i tråd med det grønne skiftet.

Maiken Bjørkan i Nordlandsforskning er prosjektkoordinator for EmpowerUs og skal lede 16 europeiske partnerorganisasjoner de neste tre årene.

– Målet er å gjøre kystsamfunnene mer robuste og motstandsdyktige mot utfordringene som kommer. Verktøyene som blir utviklet skal deles via en digital plattform slik at alle kystsamfunn i Europa og globalt kan ta i bruk og tilpasse de ulike lærdommene i sine egne regioner, forteller Maiken.

Trainee Vida Steira (f.v.) i Nordlandsforskning, prosjektleder i Kunnskapsparken Helgeland Ida Jørgensen og prosjektkoordinator i Nordlandsforskning Maiken Bjørkan er godt i gang med å planlegge oppstarten av EmpowerUs.

EmpowerUs skal blant annet tilby praktiske råd for hvordan samfunnene kan ta i bruk naturbaserte løsninger for å håndtere klimautfordringer. Dette vil gjøre samfunnene i stand til å ta eierskap over egen fremtid på en ny måte.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.